vasario 01, 2008

Taip gerai pavaryta, kad net pavydu darosi



Perskaičiau "Lietuvos Ryte" Vincento Sako straipsnį "Sovietizmai - lietuvio galvoje ir ant stalo". Necituosiu, paskaitykite patys.


Puikus straipsnis. Geras, kaip reta. Atgaiva širdžiai.


Rupūs miltai kaip gerai parašė autorius. Sunku atsitraukti. Pavaryta iš peties per visą sovietinę smarvę, visą tą pseudolietuvišką brudą nuo karbonadų iki baltų mišrainių, per konjaką geriamą užsikandant limončiku, per stolovkes, obščepytą, granionus stakanus - aš pats norėčiau taip parašyti, bet nesugalvojau ir nespėjau. Dabar parašė Vincentas Sakas, ir išjudino avilį nejuokais - šimtai pasiutusių sovietikų, visi bliauna ir spjaudosi apie tai, kaip paniekino jų riebaluotų šaukštų ir drumzlinų kompotų jaunystę.


Vis labiau įsitikinu, kad teisingiausias kelias - LTSR savartyno generolus siutinti, erzinti ir juoktis be gailesčio, kad gerai suprastų, jog iš jų juokiamasi.

20 komentarų:

Unknown rašė...

taigi, tataigi
bajoriškai mostelėjo ponas Sakas :)
tiesasakant kaipsykis esu Lietuvoje
turiu daug geru progu juoktis :) pvz iš "aizbergo salotu"

Anonimiškas rašė...

ne LTSR, o LSSR. :)

Anonimiškas rašė...

http://www.rzu.lt/index.php?2008-02-05

Justinas Zilinskas rašė...

A, čia apie to veikėjo paistymus, kuris nurašinėja nuo carinės Rusijos receptų knygų receptus ir pristato juos kaip "Lietuvos kulinarinį paveldą"? Arba išverčia iš rusiško saito straipsnį apie žiurkienos valgymą ir pristato kaip savo?
Kažkaip galvojau, kad p. Andrius yra išrankesnis, bet, panašu, užtenka parašyti žodžius antisovietinis, rusiškas šūdas - ir įtiksi :D

Andrius Užkalnis. rašė...

Justinai - man tie "paistymai" (o galima dar ir "pažiūrinėmis nuošnekomis" pavadinti, ar ne? He he...) tikrai labai patiko, nes tikrai, mano supratimu, gerai pastebėtos detalės apie baisaus sovietinio maisto brudą, smarvę ir taukuotus šaukštus ir dar išlikusias iš ten šlykščias maisto tradicijas, kurios, kur buvsios kur nebuvusios, vis kaišioja galvą ir dabar.

Dideliu gurmanu savęs nelaikau, nors maistą labai mėgstu (žr. mano nuotraukas), bet pulsiu ginčytis su kiekvienu, kas man aiškins, kaip aiškina septyniuose šimtuose komentarų tam autoriui, kad va sovoke tai buvo "natūralus", sveikas maistas, o dabar sintetika ir priedai.

Man asmeniškai be skirtumo, ar natūralus, ar sintetika, ar organinis, ar genetiškai modifikuotas - žinau, kas man skanu, o skanu man tai, kas kuo toliau nuo sovietijos ir rusiškos tradicijos.

Todėl kolega Justinai labai gerai pastebėjai: man lengva įtikti antisovietiniu ir antirusišku straipsniu, ypač jei šmaikščiai parašytas ir ypač jei sunervina gaują sovietikų.

Justinas Zilinskas rašė...

Dėl maisto natūralumo ir priedų į ginčus nesileisiu - ilga, įdomi tema. Smarvė, taukuoti šaukštai, visa tai buvo ir buvo bjauru, pamenu, kaip 1999 m. Kamčiatkoje teko tai prisiminti. Tačiau... Komentaras buvo mano ne apie maistą, o apie teksto autoriaus asmenybę. Štai tu, Andriau, esi "vakarų buržujus", bet, kiek suprantu, laisvai kalbi keliomis vakarų kalbomis, ir tavo pastebėjimai, pasisakymai yra pagrįsti asmenine patirtimi ir pan. Tu, pavadinčiau, gerbtinas buržujus (taip sakant - visokių yra, visokių reikia) Gi negerb. V. Sakas, nuolatos naudodamas _rusiškus_resursus_ (nes kitų kalbų matyt tiesiog nekerta) vaizduojasi superpatriotu, vakariečiu, nors net transkribuodamas (!) kai kuriuos prancūziškus terminus daro būtent sovietmečio lygio klaidas. Todėl tokie "antisovietčikai" man yra ne tik, kad komiški, bet ir apgailėtini. Kad ir kokiu stiliumi jie rašytų.
Jeigu nori pamatyti V. Sako kompetenciją, prašom čia: http://giedrius-v.livejournal.com/100005.html
http://giedrius-v.livejournal.com/82908.html

Tokios tad tokelės...

Andrius Užkalnis. rašė...

Na paskaičiau ir nežinau, ko čia daugiau, ar informacijos apie Sako kompetenciją, ar kai kieno pagiežos.

Aš išgyriau Sako straipsnį, nes man labai patiko jo pastebėtos detalės apie sovietinį gyvenimą ir tokias šlykštumas, kaip konjačoko gėrimą su limončiku, kaip tarybinės sirupinės zarazos Sovetskoje vadinimą šampanu, kaip granionos stiklinės su "džiovintų vaisių kompotu" ir panašiai.

Aš nesutikčiau, kad esu buržujus (buržujai nedirba po 12-14 valandų per dieną be išeiginių, jie turi fabrikus ir kitaip gali engti dirbančiuosius, o aš tik samdomas žmogus), taipgi įspūdžiai apie kalbą netikslūs - anglų kalba yra mano profesija, o be jos tik šiek tiek mekenu itališkai, tuo tarpu prancūzų kalbos turiu tik paskirų žodžių žinojimą.

Aš remiuosi savo patirtimi ir gyvenimo suformuotomis paniatkėmis (kaip pat pažymėjai, mano rašymuose eina viskas per mane ir per mano patirtį, kas nemažai žmonių erzina), Sakas remiasi savosiomis paniatkėmis ir zajavkėmis, tai negi nustatysim kvalifikacinę komisiją, kam galima palcy vejerom pastatyti ir iš tautos tyčiotis, o kam negalima?

Justinas Zilinskas rašė...

Ne, kitiems aš jokių kriterijų nenustatinėju. Aš sau nusistatau ;)

Anonimiškas rašė...

Radau Jūsų blogą per google. Norėjau padėkoti už drastiškai išreikštas mintis (daugumą Jūsų straipsnių skaitau lryte) išreikštas mintys. Įdomu skaityti tai, apie ką daugumą konservativiai tyli arba tiesiog bijo būti nesuprastas. Išsaugosiu Jūsų blogą tarp skaitomų. Dėkui dar kartą.

not

Andrius Užkalnis. rašė...

Dėkui už gerą žodį. Manau, "drastiškas" yra tikslus nustatymas. Ačiū, kad skaitote.

Anonimiškas rašė...

Visa vasari ne vieno paskvilio. Ar cia Uzkalnio talentas isbleso, ar FSB pinigeliai pasibaige?

Anonimiškas rašė...

Nei talentas, nei KGB. Tiesiog profilaktiskai pagulde i Vasaros gatve, ten ir uzsibuvo.

Anonimiškas rašė...

Giedriaus susirasinejimai su Saku:

http://giedrius-v.livejournal.com/102789.html#cutid1

Anonimiškas rašė...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Plotter, I hope you enjoy. The address is http://plotter-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonimiškas rašė...

Andriau, nesulaukiu sekančio tavo straipsnio, bet vis dar tikiuosi :)

Anonimiškas rašė...

Ehehehehey, Užukalni Užkalveli, kodėl dienoraštis užtilo? Tenka dabar pusę LRyto perknisti, kaip kokiam šernui, kad rastum gerų gilių, tame tarpe ir tamstos straipsnių. GRĄŽINKITE BLOGĄ!

Andrius Užkalnis. rašė...

Blogas gražintas.

Anonimiškas rašė...

Andriau,
That article was really good. But was it as good for you, as it was for me? Did you need a cigarette afterward? I needed two. Too bad I never smoked.

Grizus i LT po desimt metu, buvau nustebus, kai pamaciau majonezo upes supermarketuose. Buvau radus tik vienas salotas dar neprigirdytas majoneze, bet ju retai pagamindavo, nepopuliarios buvo. As pasiilgau silkes su grybais.

We all could only benefit from eating a little less and exercising a little more.

Anonimiškas rašė...

Prisipažinsiu, ribotas V. Sako nacionalistinis mentalitetas šokiruoja, ir ne viename straipsnyje. Jo noras mokyti kaip yra visame civilizuotame pasaulyje" šokiruoja dar labiau. Neskubėčiau iš džiaugsmo ploti katučių, nors iš tiesų įžvalgos apie Sovietmetį taiklios. Tačiau negalima būtų daryti prielaidos, kad yra kažkokia "švari" lietuviška kultūra, kurioje neegzistuoja cepelinai ar duona su česnaku. Kad ir kaip būtų liūdna - kultūra visada yra įtakų ir sąveikų derinys, ir jas neigti ar jų atsižadėti - bergždžios pastangos.

Anonimiškas rašė...

Die, koks snobelis parase straipsni .Kaip priklauso tikram bajorui ir aristokratui uzsiminta apie vyna ir sampana ,subtilu briut skoni.Lietuviams pseudointelektualams labai svarbu apie tai ismanyti ir dar svarbiau viesai apsiskelbti.Estetu ir gurmanu ratelyje priimta susitikus pasigincyti kuris cia vynas geriau tiks prie surio ,pakikent is biednos liaudies valgancios kefyrinius kebabus ir picas.Koks prastas skonis .. . Kaip gi be stikliu ir le provence.Autoriaus pastebejimai apie sovietines virtuves itaka jauciama net ir siandien -tiesiog pritrenkia savo izvalga .Tiesiog neitiketina ,kad mes vis dar jauciame sovietmecio atgarsius.

Tiesa sakant jau taip atsibodo girdeti apie ta sovietmeti ,postsovietizma, ta bevaisi zvalgymasi i praeiti ir skaityt traumuotu komleksuotu pusamziu lietuviu straipsnius ,kuriems vienintelis budas uzkopti i virsu tai apdergti aplinka.Autorius turbut isivaizuduoja save turincia misija paauklet tautiecius,bet auklejimo metodai visiskai netinkami. Vien negatyva ,juoda kritika, ir nieko konstruktyvaus.Su tokia niuria nykia pasauleziura i prieki niekur.