spalio 19, 2009

Atspėkit apie ką

Gerbiama mano kolegė Monika Bončkutė atkreipė dėmesį į šį mano pasisakymą viename forume, kur rašiau apie vieną be galo rimtą tokio masinio portalo autorę, nuolatos pasipiktinusią viskuo ir labai labai pilietišką.

Ji yra viena iš "Naujosios Kairės" steigėjų/įkvėpėjų ir labai nepatenkinta viskuo Lietuvoje.

Siūlau proto ir spėjimo paminkinimui. Apie ką rašyta?

"jos protas tiesiog primena mažą mašinytę, gal Zaporožietį, o gal Mini, kuriai per klaidą, o gal dėl pajuokos, įstatė labai didelį variklį, bet nusuko vieną ratą. Todėl ji labai garsiai blerbdama ir dideliu greičiu važiuoja ratais, kaip širšė, karštą vasaros dieną įskridusi į verandą ir besidaužanti į stiklą visomis kryptimis. Ji - geras pavyzdys, kad mokslas ir daug perskaitytų knygų gali ne tik nepadėti, bet kelti ir pavojų."

23 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Aušrinė?

Andrius Užkalnis. rašė...

Ne, bandykit dar :)

Unknown rašė...

jei būtų "jis" sakyčiau Kasparas ;)
bet dabar turbūt Nida Vasiliauskaitė? ;)

Andrius Užkalnis. rašė...

Neilgai truko mįslė.

Unknown rašė...

Nuobodu:))

Unknown rašė...

a tai laimėjau? :) lucky day, ta progą belgiško alaus nusipirkau

Andrius Užkalnis. rašė...

Laimėjai.

Anonimiškas rašė...

Oi, koks tu sąmojingas, Andriau. Negaliu atsistebėti.. Ta "labai masinio portalo autore" yra labai nemasininės specialybės mokslų daktarė, jei nežinojai. Bet dėl to, kad neprarastų autoriteto, ji šiukštu negali rašyti į masinį portalą, ar ne? Va, tu nei mokslų daktaras, nei dramblio bokšte sėdi, tai ir išminties liejimas Lietrytyje (pačiame intelektualiausiame dienraštyje "ant Lietuvos") tavo autoritetui nekenkia, ir abejonių savos erudicijos ištekliais nekyla. Ak, kaip tau gerai :D.

Anonimiškas rašė...

Beje, o tu pats nesi nuolatos viskuo pasipiktinęs? Gal skaitytojai tave pažįsta kaip panegirikų "kaip čia mums gerai" autorių? ne? Tai gal malonėtum paaiškint, kuo tau kliūva kiti, kuriems irgi kažkas kliūva, nes, dievaži, galai nesueina. O jei tu sugebi ta autorę perskaityt kaip "labai rimtą", tai čia jau tavo problema - dar nemačiau nė vieno rimtos tonacijos jos straipsnio, kuris nebūtų patyčia kvailybei, iš kurios ir pats šaipaisi (kartais gana taikliai). Kur problema - žanro judu nepasidalinate?

Anonimiškas rašė...

Ir dar, šnektelkime, Andriau, sąžiningai: kaip pats reaguoji į panašius komentarus savo atžvilgiu, pvz., "Tas Užkalnis primena didelį užpelkėjusį užpakalį, kuriam kažkas smagiai įspyrė, tai ir perdžia dabar susiraukęs savo erudiciją skaitytojams į veidą, pajungęs visas savo nugarkaulio smegenis". Kaip tau pasirodytų tokia tavo "kritika"? Solidžiai? Iš karto pasijustum intelektualiai sudirbtas? Nesitikėjau, kad sugebi būti toks bukas.

Andrius Užkalnis. rašė...

Ponas Anonimiškas, labai gausiai parašei, net ilgiau negu mano pati trumpa replika, tai sunku žinoti, nuo ko pradėti.

Nelabai žinau, ar čia pats esi labai jautrus, ar tiesiog labai pataikiau, bet atrodau užgavęs.

Pirmiausia, iš galo: "Nesitikėjau, kad sugebi būti toks bukas." - tai pasidžiaugsiu, kad nustebinau, nes netikėtumas yra vienas stipriausių raiškos priemonių.

Kaip jaučiuosi kai rašo apie mane komentarus, kur mini pavardę arba užpakalį ar užpelkį ar bebro šypseną? Puikiai jaučiuosi. Nes tada žinau, kad jie neturi nieko daugiau pasakyti.

Drįstu manyti, kad pastebėjai, jog skirtingai nuo tų komentarų, nerašiau nieko nei apie tos "mokslininkės" išvaizdą, nei apie vardą-pavardę.

Kalbėjau tik apie jos rašymą ir raiškos būdą, kuris yra savo iš esmė anti-intelektualus, lėkštas ir nesubrendęs.

Spuoguoto, iki saviironijos nepriaugusio bailaus ir pasimetusio paauglio mėgavimasis kalba, kurios nesupranta (kaip jam atrodo) aplinkiniai būtų tiesiog juokingas, jei ne gailestis dėl vėjais paleistų pinigų jos "švietimui" - jos smegenyse kiekviena perskaityta knyga ir išklausyta paskaita išaugo tik į prisvilusios, frustruotos ir piktos dūšelės metastazę.

Tavo skoninga pastaba dėl to, kad rašau Lietuvos Ryte, man kužda, kad esi būtent iš tų skaitytojų, kurių labui rašau būtent ten. Kaip esu sakęs vieną kartą, Lietuvos Rytas yra ne tik tribūna: jis yra ir papildomas privalumas, nes dar keliais laipsniais užsuka pasiutimą tų, kas užima "moralinę poziciją" šio leidinio atžvilgiu ir labai pyksta dėl to, kad "visa spauda nupirkta". Man labai patinka, kai mane įtarinėja, kad man moka politikai, Maxima ar dar kas nors.

Tikiuosi, atsakiau į klausimus.

Anonimiškas rašė...

Ne, Andriau, neatsakei. Pirmiausia, nesu niekaip užsigavęs, tik nustebęs, nes man judu atrodėte kažkuo panašūs. O neatsakei todėl, kad tik paleidai neargumentuotų epitetų srautą, nei kiek ne geresnį už mano pavyzdį apie užpakalį. Pradėkime nuo to, kad kas yra mokslininkas, o kas ne - sprendžia kiti mokslininkai, o ne tamsta (kiek žinau, mokslinio laipsnio neturi), todėl kokį pagrindą turi savo nepasitenkinimą reikšti ją vadindamas "mokslininke"? Šito juk neįrodo ta aplinkybė, kad tau jos stilius atrodo "lėkštas" ar "nesubrendęs" (beje, kokie būtų tamstos literatūrinio "brandumo" kriterijai?). Toliau, vadinimas kažkieno "bailiu" ar "pasimetusiu paaugliu" - kuo pagrįstas? Ko ji, tavo manymu, bijo (ir iš kur tu tą žinai?) - viešumo gal? :) Tarp ko ji atseit "pasimetusi"? Gal ir taip - bet argumentų reikia, o ne tiesiog lipdyt "diagnozes". "Prisvilusi dūšelė" - toliau dar gražiau. Tau pačiam matyt ji kažkur labai skaudžiai užmynė, jei nesupranti, kaip nergumentuotai kalbi - juk suprastum, jei tave patį staiga kažkas imtų vadint "nesusitupėjusiu puusberniu", savo "suplėkusioje dūšelėje" ir "skystose smegenėlėse" besimėgaujančiu galimybe įžeidinėt skaitytojus ir taip pasijus už juos protingesniu. Taip ir neišgirdau, kokie konkrečiai jos teiginiai ar požiūriai tau atrodo tokie "buki" ir kodėl - tik srautą užgauliausių įžeidinėjimų. Tavo nuojauta dėl mano priklausomybės "frustruotiems skaitytojams" šį kartą klįsta - nesu nei "frustruotas", nei lietryčio skaitytojas, prieš kokį pusmetį netyčia pastebėjęs keletą man visai patikusių tavo straipsnių - ir pastebėjęs tik todėl, kad kažkas tave palygino su Vasiliauskaite. Atsiprašyčiau pavadinęs tave "buku", jei būčiau norėjęs tave įžeisti, bet, sorry, iki šiol manau, esąs tiesiog priverstas taip negražiai apie tave manyti, nes šitą mano epitetą pats pagrindi dabartiniu savo elgesiu - primityviai ir užgauliai kažką pravardžiuodamas be jokių teorinių argumentų. Tai, ką pasakei, pasakei ne apie jos teiginius ar pozicijas, o apie ją pačią - tiksliau apie savą tos autorės asmens suvokimą. O tai ne kritika, bet plūdimasis žmogaus, kuris kažko nekenčia karštai ir asmeniškai, o daugiau ir neturi ką pasakyti. Tai tiek.

Anonimiškas rašė...

Beje, "lėkštas", "nesubrendęs" ar "bailus" (jei toks ir būtų) nereiškia "anti-intelektualus". Anti-intelektualu yra kažką šmeižti, plūsti, užgaulioti, stumdyti ir pan. - Kai kuriuos iš šių veiksmų pats jos atžvilgiu čia ir darai.

Andrius Užkalnis. rašė...

Gerbiamasis Anonime: antiintelektualiais Nidos rašymus pavadinau todėl, kad tokie, kaip ji, kuria mokslui blogą vardą ir griauna jo reputaciją.

Esi nustatęs labai daug taisyklių: "kokiu pagrindu", "be argumentų", "kuo pagrįstas" ir panašiai. Man nereikia leidimo ar patvirtinimo, kad galėčiau reikšti nuomonę.

Tiek, kiek argumentų ir priežasčių pateikiau, man atrodo pakankama. Galėčiau pradėti ir smulkiai analizuoti tos autorės straipsnius, bet nematau reikalo: kas nesutinka, tų vistiek neįtikins. O kitiems ir nereikia.

Jei manau, kad Minedas blogai dainuoja, tai man nereikia niekeno įgaliojimų, kad galėčiau taip sakyti. Nesiruošiu nei argumentų ruošti ar lyginamojo vokalo traktato surašyti. Užteks pasakyti, kad kaliausė be talento ir be balos.

"Kas yra mokslininkas, o kas ne - sprendžia kiti mokslininkai, o ne tamsta". Čia mat klysti: aš tik ką nusprendžiau ir pavadinau. Tau mano sprendimas neprivalomas, gali ir nepriimti.

Kiek priminė VLKK Talibano spjaudymusis po mano straipsnių: "kas jam davė teisę aiškinti apie kalbą".

Matyt, vienas iš mano išskirtinių bruožų yra tas, kad aiškinau ir aiškinsiu neatsiklausęs, jei manau, kad suprantu.

Anonimiškas rašė...

Deja, taip ir neišgirdau nė vieno tavo eksklamacijas pagrindžiančio argumento (pvz., kokių konkrečiai "prisiskaitytų knygelių" ji, atseit, nesuprato ir kodėl, bei kaip jas, tavo, didžio eksperto, manymu, reikėtų teisingai suprasti; arba kodėl socialinė kritika ar rašymas į delfi "diskredituoja mokslą")- tik dar kartą deklaruotą tavo šventą teisę spręsti ir nekęsti, į kurią niekas, mielasis, ir nesikėsina ir kuriai argumentai, be abejo, nebūtini.

Minedas irgi turi teisę spręsti - apie Nidą, apie tave, ar apie mokslą apskritai. Apsidairęs gali nesunkiai įsitikinti, kad ponas Minedas bei ištisos gaujos treninginių berniukų, kampuotų-kostiumuotų "verslinykų" ir jų fyfų apie Nidą mano lygiai taip kaip tu - kad ji "diskredituoja mokslą", nemoka rašyt ir apskritai yra baisi. Sveikinu įstojus į klubą, intelektualusis "liaudies" niekintojau :)). Ačiū, jog paaiškinai, kaip suvoki argumentavimą ir intelektualumą ir atsiskleidei visame gražume :). Nors gaila - iš tavęs tikėjausi šiek tiek daugiau nei iš Minedo.

Anonimiškas rašė...

Oho, dar ir ištrynei mano paskutinį komentarą - išties garbingas ir intelektualus atsakymo būdas :).

Andrius Užkalnis. rašė...

Nei Tavo, nei kitu komentaru nei tryniau, nei galvojau trinti. As matau paskutini komentara is taves is lapkricio 3 d. Rasyk daugiau, visada laukiam.

Andrius Užkalnis. rašė...

Čia kadangi mane aplankė gerbiamas Anonimas ir dar apkaltino tuo, kad trinu komentarus, tai tyčia perpublikuoju čia žemiau jo paskutinį komentarą, kad galėtų jį matyti du kartus:

"Deja, taip ir neišgirdau nė vieno tavo eksklamacijas pagrindžiančio argumento (pvz., kokių konkrečiai "prisiskaitytų knygelių" ji, atseit, nesuprato ir kodėl, bei kaip jas, tavo, didžio eksperto, manymu, reikėtų teisingai suprasti; arba kodėl socialinė kritika ar rašymas į delfi "diskredituoja mokslą")- tik dar kartą deklaruotą tavo šventą teisę spręsti ir nekęsti, į kurią niekas, mielasis, ir nesikėsina ir kuriai argumentai, be abejo, nebūtini.

Minedas irgi turi teisę spręsti - apie Nidą, apie tave, ar apie mokslą apskritai. Apsidairęs gali nesunkiai įsitikinti, kad ponas Minedas bei ištisos gaujos treninginių berniukų, kampuotų-kostiumuotų "verslinykų" ir jų fyfų apie Nidą mano lygiai taip kaip tu - kad ji "diskredituoja mokslą", nemoka rašyt ir apskritai yra baisi. Sveikinu įstojus į klubą, intelektualusis "liaudies" niekintojau :)). Ačiū, jog paaiškinai, kaip suvoki argumentavimą ir intelektualumą ir atsiskleidei visame gražume :). Nors gaila - iš tavęs tikėjausi šiek tiek daugiau nei iš Minedo."

Andrius Užkalnis. rašė...

Ir dar, kad Anonimas neapkaltintų jo klausimų ignoravimu, pasistengsiu atsakyti:

"(pvz., kokių konkrečiai "prisiskaitytų knygelių" ji, atseit, nesuprato ir kodėl, bei kaip jas, tavo, didžio eksperto, manymu, reikėtų teisingai suprasti; arba kodėl socialinė kritika ar rašymas į delfi "diskredituoja mokslą")"

Pradėsiu nuo pabaigos. Mokslą diskredituoja ne Nidos rašymas į Delfį, tačiau bet koks jos rašymas, nors į Šiaurės Atėnus, nors į Stilių, ir suteikia galimybę menkiau išmanantiems sakyti ir manyti: "štai kokie jie, mokslininkai, štai kas išeina, kai smegenys užsispaudžia nuo perdaug vingių".

Į pirmuosius klausimus - kokių knygelių, kodėl nesuprato, kaip reikėjo suprasti ir t.t.: galėčiau paaiškinti, bet neaiškinsiu, nes žinau, kad tavo trolinė esybė laukia dar daugiau peno tuščiabirbiam troliavimui: tau parašyk apie konkrečią knygą (o tai nesunku: panelė Nida savo straipsniuose pamėgusi barstyti referensus į gudrius leidinius, nelygu stirna barsto spiriukus miške), tai pradėsi reikalauti konkretaus puslapio ir pastaipos; nesiruošiu duoti peno šitoms pramogoms, teks ieškotis kitos karmuškės.

Dar kartą pakartosiu: apie tavo vietą trolyne man yra viskas gana aišku iš sarkastiškų pastebėjimų apie Lietuvos Ryto intelektualumą ir iš nuorodos link "gaujos treninginių berniukų, kampuotų-kostiumuotų "verslinykų" ir jų fyfų" - visi šie tavo išvardinti elementai man yra mielesni, nei susireikšminę moralinės auros riteriai.

O Minedas, beje, yra mano dvasinis guru.

Anonimiškas rašė...

Paskutiniosios pastraipos teisingumu nė kiek neabejoju. Ačiū už epitetus - labai tiksli mano "esybės" charakteristika. Malonu buvo bendrauti su tokiu intelektualiu pašnekovu :D.

Anonimiškas rašė...

Vasiliausikaitė, žinoma- lengva mįslė :-). Norėčiau tik autoriui padaryti pastabėlę- parašius "šį mano pasisakymą viename forume" nepakenktų ir nuorodą pridėti, kad mes, tinginiai, galėtume pamatyti visą kontekstą nesivargindami paieškomis gūglėj.

Andrius Užkalnis. rašė...

Pradėjau galvoti, kurgi forumas ir kodėl neįdėjau nuorodos, taigi dabar prisiminiau, kad Facebook apie tai buvo kalbama, tai todėl ir neįdėjau.

Unknown rašė...

Oho, kiek mėšlo ir ekvilibristiško nepakantumo kitokiai nuomonei. (kitaip išreikštai).
- Ką tu sakai, juk "Mano Atkatajus geresnis už tavo Zakataju".
Valio ponai plunksnos mylėtojai!